Moederdag

lingerie altesse moederdag

Moederdag:

Er zijn genoeg
rozen, sterren, zonsondergangen, regenbogen, broers, zussen, tantes en neven en nichten...

maar een moeder heb je maar één.

~KATE DOUGLAS WIGGIN

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. De moderne Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd.

In NederlandBelgië en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw HemelvaartSainte- Marie of Moederkesdag) gevierd.

In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag in het teken van het verwennen van moeder.

Ze krijgt veelal ontbijt op bed en cadeaus. Huishoudelijke taken moeten, voor zover dat niet al gedaan werd, door vader en de kinderen worden verricht.

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart.[1]

De Amerikaanse Moederdag was nog niet bekend toen de Antwerpse, liberaal denkende kunstenaar en schepen Frans Van Kuyck (1852-1915) in 1913 een Moederdag introduceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria, sinds 1124 de patrones van de stad.

 Het was de dag van de grote Mariaprocessie. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de ingrijpende modernisering.

Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie. Hiervoor moest volgens Van Kuyck alles ingezet worden op het in beeld brengen van de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij. Een speciale dag leek hem een ideale techniek.

Van Kuyck mobiliseerde de plaatselijke pers en de scholen, publiceerde een scenario en zette een propagandacomité aan het werk.

De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes en zelfs juwelen.

Bron Wikipedia

Recentste blogposts

Beste iedereen,

wo, 18/03/2020 - 15:43

Met deze tips blijft je bikini of badpak langer mooi!

do, 19/07/2018 - 09:29

LINGERIE ALTESSE EXCLUSIEVE LINGERIE STYLING AVOND

za, 03/03/2018 - 12:10
Prima donna swimwear 2018

Nu de gezellige feestdagen voorbij zijn, kunnen we stiekem beginnen aftellen naar de zomer.

wo, 10/01/2018 - 17:21
cadeautips nachtmode lingerie altesse

Minder dan 50 dagen voor kerstmis. Wij kijken alvast uit naar de gezellige familiedagen. Dat betekent ook dat er heel wat cadeautjes onder de kerstboom staan.

do, 09/11/2017 - 08:57

De Turnhoutse cadeaubon:

za, 21/10/2017 - 13:47

Pagina's